Od czego robi się próchnica?
Ciekawostki

Od czego robi się próchnica?

Wiele osób zastanawia się, od czego robi sie próchnica. Warto na samym początku powiedzieć, że mowa tutaj o procesie zmiękczania szkliwa wywoływanym przez kwasy. Powstają one wtedy, gdy bakterie znajdujące się w płytce nazębnej rozkładają cukry obecne w jamie ustnej pacjenta. Mało ludzi wie o tym, od czego robi sie próchnica. Powodów może być kilka. Próchnica zębów pojawia się wtedy, gdy pokarmy zawierające węglowodany odkładają się na powierzchniach międzyzębowych i nie zostają całkowicie usunięte w wyniku szczotkowania oraz nitkowania. Należy zdawać sobie sprawę z tego, że bakterie w płytce nazębnej wytwarzają kwasowe produkty pośrednie niszczące szkliwo. W ten sposób powoli tworzą się ubytki w uzębieniu, co jest bardzo problematycznie i wymaga leczenia.

Co wpływa na próchnicę?

Bardzo ważne jest wiedzieć, od czego robi sie próchnica. Okazuje się, że podstawową przyczyną tej choroby jest spożywanie słodkich, lepkich pokarmów oraz napojów. Im więcej cukru się je, tym więcej wytwarza się kwasów, które prowadzą do powstawania próchnicy. Trzeba wiedzieć o tym, że cukier łączy się z płytką nazębną, osłabiając przy tym szkliwo i zwiększając podatność uzębienie na próchnicę. Zawsze wtedy, gdy je się słodką przekąskę, przez kolejne 20 minut zęby są podatne na uszkodzenia spowodowane przez kwasy.

Bardzo istotne jest rozpoznanie przyczyn próchnicy, żeby można było nauczyć się odpowiedniej pielęgnacji jamy ustnej oraz dbania o zdrowie, a są to przecież kwestie priorytetowe. Warto zauważyć, że najczęstszą i przy tym skuteczną metodą leczenia próchnicy oraz ubytków jest założenie wypełnienia hamującego powiększanie się ubytku. W przypadku, gdy ma się objawy próchnicy bądź ubytki, bardzo istotne jest niezwłoczne zgłoszenie się do stomatologa w celu rozpoczęcia kompleksowego leczenia. Jak się okazuje, użycie produktów z fluorem może pomóc zapobiegać powstawaniu próchnicy oraz występowaniu ubytków.

Co więcej, fluor przenika do osłabionych obszarów, żeby odbudować je, zanim pojawią się tam niechciane ubytki. Należy zdawać sobie sprawę z tego, że profilaktyka próchnicy oraz ubytków u pociech rozpoczyna się od nauczenia ich odpowiedniego szczotkowania, a ponadto dbania o jamę ustną od wczesnego wieku. Warto skonsultować się ze stomatologiem, żeby dowiedzieć się, kiedy należy stosować u dzieci pastę zawierającą w swym składzie bardzo cenny fluor. Co istotne, taki produkt można zakupić w wielu sklepach, także w aptekach. Bardzo istotna jest wiedza dotycząca tego, od czego robi sie próchnica.

Od czego psują się zęby?

Warto wiedzieć o tym, że w jamie ustnej każdego człowieka żyje nawet 60 miliardów bakterii. Pomimo tego że większość nie jest szkodliwa, to zdarzają się takie, które podczas rozkładania cukrów produkują kwasy organiczne i są przyczyną powstawania próchnicy. Tworzą one na powierzchni zębów żółty nalot, czyli płytkę nazębną. Należy zdawać sobie sprawę z tego, że próchnica to problem nawet dla 95 proc. ludzi dorosłych, ale też dla połowy dzieci i nastolatków w naszym kraju.

Co więcej, próchnica zębów polega na stopniowym odwapnieniu i rozpadzie twardych tkanek zęba, co jest bardzo problematyczne. Nieleczona nierzadko prowadzi nie tylko do całkowitej utraty zęba, ale również do przykrych konsekwencji zdrowotnych dla całego organizmu. Mowa tutaj między innymi o chorobie reumatycznej, zapaleniu mięśnia sercowego, kłębuszkowym zapaleniu nerek, a ponadto tęczówki oka czy żył. Warto zauważyć, że cukier jest jednym z najczęstszych winowajców próchnicy, lecz nie wywołuje jej w sposób bezpośredni, o czym mało kto wie. W obecnych czasach coraz więcej osób zastanawia się, od czego robi sie próchnica. Powodów jest wiele. Trzeba przede wszystkim powiedzieć o cukrach prostych, a także dwucukrach. Mowa tu oczywiście o sacharozie, glukozie oraz fruktozie.

Cukry te bardzo szybko przekształcają się w kwasy i to właśnie one w znaczącym stopniu za próchnicę zębów. Tylko cukry złożone zawierające między innymi ziemniaki oraz ryż w mniejszym stopniu szkodzą zębom. Natomiast nie wszystkie z nich da się wyeliminować z diety, jednakże rezygnacja ze słodyczy, a także mycie zębów po spożyciu węglowodanów pomoże uchronić zęby przed psuciem. Także długość jedzenia może powodować próchnicą. Okazuje się, że długie przetrzymywanie pokarmów w ustach nierzadko powoduje obniżenie poziomu pH w jamie ustnej, a ponadto osadzanie się resztek w szczelinach międzyzębowych, co jest bardzo problematycznym zjawiskiem.

Etapy rozwoju próchnicy

wiele osób zastanawia się, jakie są etapy rozwoju próchnicy. Pierwszym z nich jest formowanie płytki nazębnej. Trzeba wiedzieć o tym, że resztki jedzenia, ślina, bakterie oraz inne substancje w niej zawarte zbijają się w jednolitą masę, która oblepia zęby tam, gdzie nie dotarło się szczoteczką bądź nitką. Należy dodać, że płytka jest siedliskiem streptococcus mutans. mowa tutaj o mikrobie odpowiedzialnym za niszczenie szkliwa. Kolejnym etapem są bakterie żywiące się cukrem, a ich produktem są kwasy wnikające w szkliwo, co powoduje próchnicę.